Mulți sunt indeciși în alegerea între Ubuntu sau Kubuntu (și eu am fost până nu le-am studiat/încercat pe ambele). Ca să nu vă plictisesc mult voi enumera principalele asemănări și deosebiri între ele. Să purcedem!
ubuntu-logo1Diferența majoră este că Ubuntu folosește desktop-ul (interfața grafică) Gnome, pe când Kubuntu folosește KDE. Deosibirea dintre aceste două este modul de afișare, de organizare. Cică, pentru Gnome sunt mai multe aplicații, dar asta nu ar fi o problemă pentru KDE deoarece se pot rula aplicațiile Gnome și pe KDE (și viceversa). Din punct de vedere al resurselor ce le consumă e clar: KDE e mai frumos, papă mai mult RAM și CPU; Gnome e mai simpluț (dar are și el efecte fiind destul de plăcut) și papă foarte puțin. KDE (versiunea curentă 4.3.0) mai mult seamănă a interfață de Windows 7 , sau , hmm…poate Windows 7 seamănă cu KDE…nu se știe…

Ar veni că KDE-ul e personalizabil mai mult , cam așa este. Acolo sunt efecte plăcute, dar și Gnome nu e mai rău, are și el multe chestiuni de intefață modificabile cum ar fi Icon-uri, Cursoare, Ferestre. Se mai zice că pe KDE se aplicațiile sunt făcute mai mult în C++ iar pe Gnome în C. Dar asta nu ar fi o problemă care ar face pe cineva să nu aleagă una sau altă variantă din cele două propuse de Canonical. În mare parte astea au fost lucrurile generale ce le deosebesc pe așa renumitele sisteme de operare open source din ziua de azi (Ubuntu și Kubuntu).

De menționat faptul că Ubuntu și Kubuntu folosesc același nucleu (kernel), adică același motor ce le pune în funcțiune, doar că au carcasă diferită.

Dacă nu ești decis ce să alegi îți dau ceva sfauri:

 • Nu se poate spune că un sistem e mai bun decât celălalt
 • Alegi interfața care este mai comodă pentru tine
 • Alegi interfața care va face față resurselor calculatorului tău

P.S. Eu folosesc Ubuntu. Pentru mine e mai comod Gnome-ul.


22 Comentarii la “Ubuntu sau Kubuntu”

 1. Eu as fi tentat sa incerc ubuntu… ceva sfaturi?! Un laptop toshiba satellite l-300 D

  Răspunde
 2. @Disperatul: eu aș zice să aștepți până pe 23 (permise) aprilie când va ieși Ubuntu 10.04. și atunci vei încerca

  Răspunde
 3. “Ar veni că KDE-ul e personalizabil mai mult , cam așa este…”

  nu am vazut ca KDE-ul sa aiba mai multe featureuri de personalizare. din contra, as zice ca Gnome-ul poate fi personalizat mai bine decit Kde-ul :)

  personal ador Gnome-ul. el e simplu si puternic sau cum s-ar zice – powerfull:

  - vrei stil Windows XP sau Vista – Gnome
  - vrei stil MacOS X – Gnome
  - vrei cele 3 butoane ale ferestrei in stinga – tot Gnome

  si se face totul usor

  Totodata nu as putea zice ca nu-mi si KDE-ul… dar Gnome-ul e mai aproape de sfi;et :D

  Răspunde
 4. * de suflet

  Răspunde
 5. Acus incerc shi eu Ubuntu, prin virtual box desigur ;)

  Răspunde
 6. ryunoske spune:

  nice :)
  ar mai fi si alte aspecte care contează, de ex versiunea ksh-ului sau bash-ului.
  De exemplu unele shelluri sau linii de comandă sunt interpretate diferit de la o versiune a ksh la alta, deoarece parametrii lui grep, sort, more, sqlplus sau alte comenzi nu sunt definiti, sau variabilele de sistem să fie definite implicit cu alte valori.
  Uite poate faci un asemenea studiu =) succes!

  Răspunde
 7. @ryunoske: poate. eu mai mult mă strădui să scriu articole pe înțelesul utilizatorului ”de rând”.

  Răspunde
 8. ryunoske spune:

  @Grigoriev Sergiu: te asigur că te citesc şi cei din afara “rândului” chiar dacă nu lasă comentarii ;-)

  Răspunde
 9. totul este explica foarte cool, totusi nu inteleg faza de ce ar trebui sa schimb windows-ul cu Ubuntu, daca sint foarte satisfacut de primul, cred ca ar fi okay sa discutam de sisteme de operare in combinatii cu hardware altfel imi pare ca totul e in vint spus

  Răspunde
 10. Și eu am încercat Ubuntu. am văzut pe youtube frumusețea kubuntu-lui :)
  dar clar că vrea mai mult ram și cpu :)

  Seară bună! :)

  Răspunde
 11. Chiar dacă am încercat Ubuntu iar Kubuntu – nu, sunt pentru Ubuntu :D

  Răspunde
 12. @Radu Lisiţa: ți-a plăcut Ubuntu? cum primele impresii?

  Răspunde
 13. Prefer Suse :)

  Răspunde
 14. @Mihai: Mihai eu te-as urmari pe twitter =)

  Răspunde
 15. Kubuntu e bazat e Ubuntu, diferenta este doar in interfata.

  Răspunde
 16. @gikis: Nu e bazat unu pe altu. Au același kernel cu interfață utilizator diferită. asta și am spus mai sus

  Răspunde
 17. e fain ubuntu la MD pe calc am ubuntu desktop edition.dar e rau ca nu are si partitii decat ceva cum ar veni la windows un fel de disk C pt tot calculatorul :)

  Răspunde
 18. @MAriAN: are partiții ca orice alt OS.

  Răspunde
 19. @MAriAN: ubuntu nu are litere pentru partiții, așa cum are windows, dar partiții are neapărat! chiar și swap-ul e partiție :)

  Răspunde
 20. Eu țin cu performanța,nu cu esteticul.Pentru mine contează cât de rapid e un program,nu cât de fițoasă e interfața lui.Deci,folosesc Ubuntu și am efectele estetice setate la “None”(de către mine).
  Sunt foarte mulțumit de Ubuntu;el mă ascultă (aproape) mereu,spre deosebire de WinXP,la care am renunțat din cauza problemelor proprii lui.În general,Linux nu are problemele Windowsu-lui(cel din urma se încarcă adesea cu fișiere inutile în urma instalărilor și dezinstalărilor și e mult mai vulnerabil decât Linux).

  Răspunde
 21. Personal folosesc kubuntu deoarece mi se pare foarte usor de configurat. Unity parca a inceput sa impuna anumite reguli care mie nu-mi fac pe plac. Prefer sa pot sa-mi configurez totul asa cum doresc. Se pare ca kubuntu foloseste mai putine resurse decat unity si il configurez sa arate si mai bine. Despre rularea aplicatiilor n-am ce sa zic, totul merge struna, exact cum imi doresc, adica rapid si fara erori de executie. Unity mi se pare greu de folosit si cred ca se indreapta catre o anumita categorie de utilizatori (tablete -one click). Nu spun ca nu este bun, dar prefer KDE pana cand gnome imi va putea oferi ce vreau eu.

  Răspunde
 22. In this process, a second agreement was written, saying that if you return to the K-League, you will return to Suwon Samsung. All of the priority lies with the club
  성인주소모음

  Răspunde

Lasă un răspuns