Acu 5 zile am primit în teste de la Evomag un Samsung I8700 Omnia 7. Am optat să testez un Windows Phone 7, să văd cum se descurcă noul sistem de operare Windows pentru mobile în comparația cu Android și iOS. Nu prea vreau să public pe aici teste/benchmark-uri sau alte chestii tehnice. Vreau pur și simplu să zic (din punctul meu de vedere) cum e mânuirea acestui telefon și sistem de operare.

În primul rând, am rămas plăcut surpins de Windows Phone OS 7. Nu mă așteptam să fie așa de rapid, frumos, plăcut, smooth în comparația cu Windows Mobile 6 (care avea o cotă de piață destul de mare). Ca să nu vin cu multe barbologii o să enumăr mai jos ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la prietenia de 5 zile dintre mine cu noul Samsung I8700 Omnia 7 (mai mult o să mă refer la OS).

Vreau să zic că m-am deprins foarte rapid cu el (după iPhone). A doua zi deja știam ce și unde se află și îl mânuiam cu dexteritate, ceea ce nu s-a întâmplat cu prima mea întîlnire cu un device pe Android.

Plusuri:

  • O intrefață inovativă, diferită, interesantă, plăcută.
  • Este smooth în adevăratul sens al cuvântului. Smooth-ul de pe Android nici nu pute pe aici.
  • Este ușor de utilizat, nu are 10 de mii de setări.
  • E foarte comod de utilizat mail, office, sms, telefon, albume foto.
  • Răspunde la atingeri și gesturi foarte bine.
  • Simplu, foarte simplu, dar în același timp comod.
  • Tastatură comodă. Se aseamănă mult cu aia depe iPhone. Bate tastatura depe Android.
  • Poți face scroll la mesaje chiar dacă este apărută și tastatura pe ecran.
  • Scroll-ul merge smooth și fără sacadări(chiar deloc).
  • Pachetul Office merge foarte bine.
  • Ecranul mare și calitativ, culori impresionante.
  • Conectivitate bună.
  • Sunet excelent, semnal bun.

Minusuri:

  • Sunt puține aplicații (e și normal, că e la faza incipientă).
  • Uneori, interfața prea simplistă e derutantă.
  • Dacă ai mai multe numere la un contact și primești SMS nu știi de la care număr mai exact ai primit. Afișează doar numele contactului. La apeluri la fel.
  • Chestia cu scroll orizontal ( sau mai bine zis sliding orizontal) devine uneori enervantă. Multe ori când dai scroll în jos el percepe ca scroll orizontal.
  • La vizualizat fotografii nu poți da la următoarea dacă ai făcut zoom in la poza curentă. Trebuie de făcut zoom out până la mărimea originală
  • Browser lent la javascript că așa parcă se descurca bine.
  • Nu poți grupa aplicațiile, toate sunt pe un ecran într-o singură linie.
  • Butonul de la cameră amplasat nu prea bine. Mereu când vorbeam la telefon îl apăsam din greșeală.

Bateria m-a ținut cam 2 zile cu wifi și 3G pornit non-stop, 30-40 sms pe zi, 30-50 minute vorbite pe zi, twitter și internet 1-2 ore pe zi.

Per total, vreau să zic că are viitor. Un utilizator simplu mai degrabă s-ar descurca și i-ar plăcea un Windows Phone 7 decât un telefon cu Android. Seamănă foarte mult cu iOS (nu mă refer la interfață) cum ar fi tastatura, butonul din mijloc de ieșire din aplicații, call history, structura, ˝Sent from my Windows Phone˝de la email. E rapid și smooth, asta mi-a plăcut foarte mult la el. Se mișcă ager. Ce să zic, am rămas cu impresii bune despre acest telefon și noul sistem pentru mobile de la Microsoft. Dacă o să aibă un marketing bun și o să ofere instrumente bune și ușor de folosit pentru dezvoltatori va avea un succes. Eu, spre exemplu, mai degrabă aș recomanda un Windows Phone 7 decât un Android. Cât m-am jucat cu el nu am avut nici un lag, nici o blocare, nici o sacadare, a mers totul strună. Văd că și Microsoft tinde a folosi politica Apple care zice că totul trebuie să fie simplist și ușor de utilizat. Un mare plus pentru Microsoft pentru Windows Phone 7 OS.

Ceea ce privește prețul e la fel ca și un device cu Android (la aceste specificații) însă mai ieftin decât un iPhone 4.

Da, mi-a plăcut mult telefonul chiar dacă sunt Apple fan și nu schimb nimic pe iPhone :) .

Sorry că nu am scris review-uri lungi și plictisitoare (sunt o grămadă pe net). Am vrut să fiu scurt și la temă.

P.S. Mulțumesc celor de la Evomag pentru oferirea în teste a acestui produs.


9 Comentarii la “Windows phone 7”

  1. alamicu spune:

    Salutare,
    Un scurt review am si eu despre Windows Phone 7:
    Mi-am luat si eu telefonul asta acum vreo 4 zile si la prima vedere m-a incantat, dar cand am descoperit cateva MINUSURI a inceput sa ma enerveze.Si culmea, cele mai multe(cred) minusuri sunt legate de sistemul de operare Windows Phone 7 care este pe romaneste ca dreq.
    1.Nu merge sa transmit fisiere prin bluetooth la un alt telefon.
    2.Meniul este in orice alta limba decat romana.
    3.Nu are un meniu gen File view-er sau Manager fisiere in care sa vad toate tipurile de fisiere din telefon.
    4.Nu il pot customiza adica sa pun ca ton de apel o melodie care vreau eu, nu cretinisme.
    5.Are niste aplicatii idioate gen Zune,XBOX Games MArketplace unde aproape tot se cumpara online(aplicatii, jocuri).
    6.Nu are suport flash( nu se pot vedea clipuri video online, exceptand youtube, daca iti faci cont pe Windows Live.
    7.Bateria tine destul de putin(folosit mediu) maxim 2 zile, folosit mai des- o zi, deci ar trebui sa stau cu incarcatorul in buzunar tot timpul langa telefon :) )
    8.Nu afiseaza ora pe display in stand-by, trebuie sa-l deblochez de fiecare data sa ma uit la ceas…
    9.Cand suna (in mod normal, nu silentios) nu vibreaza deloc, doar suna tonul de apel(are 2 moduri-vibrate si ring).
    10.Camera foto- filmarea HD la 720p e jalnica la doar 24fps filmeaza sacadat, nu e cursiv deloc.
    Ceea ce nu ati observat dumneavoastra(cred) e faptul ca acest sistem de operare iti “ofera” cele mai multe limitari posibile la un OS pe mobil.E ceva gen IOS de la Apple.Parca ai fi inchis intr-o cusca si nu poti sa iti pui ca ringtone melodia preferata, nu poti trimite fisiere prin bluetooth, nu poti vedea video online-nu ai suport flash-(exceptie youtube), calculatorul (PC-ul) nu iti recunoaste telefonul ca USB mass storage(dispozitiv de stocare de date, gen usb flash, foarte util pentru transfer de fisiere), astfel ca relatia dintre telefon si computer se face prin intermediul unei aplicatii foarte idioate numite ZUNE.Si aici ai constrangeri fara numar.
    Sa nu mai spun ca interfata, adica meniul este penibil de simplu.In Meniul secundar daca ai peste 30 de aplicatii instalate nu mai stii pe unde sa cauti dai scroll de te doare incheietura mainii.Corect ar fi sa fie grupate.
    Si cu toate astea cred ca l-am facut VARZA.
    Deci, pentru mine la o prima vedere nu m-a impresionat, e clar ca la nivel hardware se misca foarte bine, nu se blocheaza aplicatiile dar nu e suficient.Un smartphone trebuie sa te surprinda, sa nu te plictiseasca, si ceea ce ar trebui sa faca acest lucru e sistemul de operare.Si aici consider ca OS-ul trage in jos acest telefon- care e foarte bun din punct de vedere hardware.
    Dar ar exista o solutie.Am auzit ca e posibil sa-i schimbi sistemul de operare cu ANDROID(care dupa parerea mea e mult mai bun, are maturitate pe piata). Sau ar exista posibilitatea sa-i pui un hack gen jailbreak, gen unlock(google it->… ), dar sistemul nu ar mai fi stabil, ar fi unele riscuri…
    Deci,WP7 se spune ca ar fi un OS de viitor, nu stiu ce sa zic, momentan in Romania NU, nici macar nu suporta aplicatii pentru Romania( gen Windows Live pentru jocuri si aplicatii, XBOX LIVE si alte chestii) trebuie sa iti faci cont pentru alta tara.
    Poate ca la urmatorul UPDATE(Mango, il astept sa vad) le mai vine mintea la cap la astia de la Microsoft sa mai lase utilizatorul mai “libertin” cu telefonul si aplicatiile lui.Pana atunci… o sa spun NU WP7!!

    Răspunde
  2. alamicu spune:

    @alamicu:
    cam “scurt” review-ul, recunosc, m-am intins ca guma de mestecat…

    Răspunde
  3. @alamicu: ce să zic. înțeleg la ce te referi. da, nu e atât de matur acest OS, dar nu sunt de acord cu toate chestiile zise de tine.
    1. transfer fișiere prin bt – pentru ce? eu nu duc ncesitatea. am totul în cloud, totul este pe internet. prin wifi scot ce trebuie.
    2. file manager – tot nu simt necesitate. ce am nevoie pe un dispozitiv mobil? un mp3, un avi, un doc, un xls și cam atât. nu-mi trebuie miile de extensii de fișiere. fiiun organizat filesystemul după metoda producătorului , device-u se mișcă cu mult mai bine.
    3. la mine suna și vibra concomitent
    4. la mine în lockscreen arăta ora, mășcat și foarte vizibil.
    5. ceea ce privește flash, sunt multe idei pe tema asta. flash e mare consumator de cpu, ceea ce duce la mare consum de baterie. deja web-ul face pasul de tercere către html5, degrabă (cred eu) flash-ul va fi folosit mai puțin, dar asta rămâne de văzut.

    Răspunde
  4. alamicu spune:

    @Grigoriev Sergiu:
    Că veni vorba de aplicaţiile Office, de exemplu cum pot să pun un fişier word(sau excel) de pe computer pe telefon ( cu Zune nu cred că este posibil) sau invers? Se foloseşte SkyDrive?

    Răspunde
  5. @alamicu: nuștiu exact. nu am făcut asta. probabil trebuie sincronizat.

    Răspunde
  6. cum setez un ton de apel personalizat un mp3 pe samsung omnia 7 ma chinui de 4 zile si nu aflu ..ajutatima.multumesc

    Răspunde
  7. Daniel Iancu spune:

    @alamicu se pot pune fisiere office si pdf doar prin mail , atasezi/trimiti mail pe contul de windowslive , apoi le faci download pe telefon si apoi o data deschise iti raman pe telefon. eu vroiam sa dau cu telefonul de pamant prima data ca nu puteam transfera fisiere de pe laptop ,dar am gasit solutia.Sper sa iti fie de folos.

    Răspunde
  8. fratilor ajutatima si pe mn cum dezactivez dictionaru de la mesaje

    Răspunde
  9. @claudiu:
    deciiii spune mi daca ai gasit solutia k sunt in aceeasi situatie,multumesc…

    Răspunde

Lasă un răspuns