Dacă tot veni vorba de iPad 2 și restul tabletelor de ultimă modă… Acum 3 zile, Apple a anunțat noua versiune de iPad care vine cu câteva noutăți, și anume: 2 camere, CPU Dual Core de 1Ghz, design nou, smart covers, HDMI Out. Cumva, toți se așteaptă ca cea mai populară tabletă (iPad) să intre în război la specificații tehnice cu alte tablete din această categorie (cum ar fi Motorola Xoom, Blackberry Playbook și altele). Aud pe mulți spunând că uite Motorola Xoom e mai bun că uite are așa și așa mai mult, că uite are Android 3.0 care e rupător, că nuștiu ce. Dar uite nimeni nu atinge un alt punct de vedere, și anume cât este de user friendly un anumit device. Noii producători pe piața de tablete tot se luptă între ei cu capacitatea memoriei RAM, procesor, megapixeli la cameră etc etc. Toți așteaptă același lucru de la Apple, însă, aceasta din urmă se orientează spre ușurința în utilizare a produselor lor. Chiar și pe video de promovare a tabletei iPad se observă că și un simplu copil o poate utiliza. Ca să nu zic doar teorie, chiar un caz real. I-am dat iPhone-ul meu (3GS) mătușei mele de vreo 50 de ani, care nu le are deloc cu tehnica, să văd dacă se descurcă. După vreo 2 minute, deja știa cum să sune, să scrie mesaje, cum să pornească o aplicație, cum să o închidă, cum să scrie cu diacritice, cum lucreaza spellcheck. Același lucru am încercat cu Android. Tot mătușei, i-am dat un HTC cu Android, să știți că idee nu avea unde să apese. Chiar eu, care activez în domeiul IT, îmi vine greu să găsesc sătari, sau diferite funcționalități la Android. Da, o fi tari ele, eu plusurile lor, dar la user friendly – ul de la Apple încă nu au ajuns, și sunt departe.

Mulți producători de tablete, tind spre faptul ca o tabletă să fie cât mai asemănătoare cu un calculator, să poată cât mai multe, să nuștiu ce, să nuștiu ce. Dece ar trebui să facă o tabletă lucrul unui calculator? De aia e tabletă să o ai cu tine mereu, să faci lucrurile de zi cu zi cu drag și ușurință. Parcă auddegrabă cum o să apară Eclipse, Visual Studio sau alte medii de dezvoltare pentru tablete. Cui trebuie asta? Dece să nu faci o tabletă ușoară, subțire, plăcută la palpare? Chiar și cu camerele astea la tablete (sau chiar la telefoane) cu zecile de megapixeli. Dece aș avea nevoie la o tabletă sau telefon cameră de 10 megapixeli, că dor nu scot la imprimpare imagini A1? Mai bine să fie una de 2MP dar cu un senzor grafic performant care să scoată o imagine calitativă. De menționat faptul că cu câți mai mulți pixeli cu atât mai mare dimensiune la imagine.

Filmulețele menționate mai sus:

Mulți aud care stringă în glas: Apple sucks, iPhone sucks etc etc. Dar, pe din dos îți cer iPhone-ul să se joace la el, sau cel mai rău că unii strigă așa cu toate că nici nu au pus mâna vreodată pe un astfel de produs. Știu, mulți acum îmi vor sări în cap, la fel cu replici alde ˝sucks˝și nuștiu ce. Ăsta e punctul meu de vedere …

P.S. Asta am pățito și eu pe pielea mea. Acu 2 ani la fel ziceam că iPhone sucks, cu toate că nu pusesem mâna pe el. Acum, după ce am văzut ce înseamnă producție Apple, știu care este adevărul.


14 Comentarii la “iPad 2 and others”

 1. Bunișor articol, mi-a placut!

  Răspunde
 2. De acord cu tine Sergiu (in mare parte), dar ca persoana ce activezi in domeniul IT ar trebui sa vezi si sa consideri prioritare alte aspecte in afara de user-friendly. Cum ai zis mai sus, asta e parerea ta si ti-o respect. Adroid pune accent pe functionalitate si performanta. Da, astfel pierd o groaza de clienti, o parte mare din piata. Who cares? dar astfel fac produse bune si duc tehnologia la alt nivel, deci progres.Ceea ce face apple e cumva mai “meschin” (nu gasesc alt atribut): face lucruri nice&shiny ca cei care nu se prea pricep, dar le place ca ii cool dau o gramada de bani.Tocmai de asta nu il simpatizez pe Jobs: vrea bani si nume. Are parte pe deindesat de ambele, dar nu aduce lumea si tehnologia la progres.
  In nici intrun caz nu vreau sa ating tema de perfomantele de la apple, aici jos palaria – chiar is bravo. Dar ei nu urmaresc progresul, ci $$$.
  Dar si concurenta asta ii mai face oleaca sa tremure din cur (toate partile: si apple, si android…) si sa faca ceva mai nou si mai bun.
  In concluzie:
  ai bani : ia apple.
  ai bani si vrei frumos si la moda: ia apple.
  ai bani si nu vrei sa iti bati capu cum sa inveti cum sa folosesti ceva mai greu: ia apple.
  ai bani da vrei performate la pret mai rezonabil unde trebuie oleaq sa te chinui sa inveti ceva nou: multumeste-te cu un android.

  Răspunde
 3. @Leo:
  -Performanțe la bani puțini nu iei nici Android. Un aparat bun cu Android e cam același preț ca și la Apple.
  -Apple nu urmărește doar bani. Au și performanțe. Este vreun laptop cu thunderbolt? Chiar și pe device-uri totul e animat și smooth, aici tot e progres șe performanță.
  -Tabletele de la Apple sunt mai ieftine decât cele pe Android.
  -Bateria la macbookuri (și nu numai). La fel, oferă dimensiuni reduse, viață lungă.

  Da, Apple face bani, ca orice firmă. E și normal că lurează pentru bani. Nu ai lucrat pe development la Mac să vezi ce bine e documentat și pus la dispoziția developerului. De-o dragoste să programezi. Plus, spre deosebire de alții, oferă mediile de dezvoltare gratis. Nu trebuie să cumperi lecențe de mii de euro pentru un mediu de dezvoltare.

  Răspunde
 4. @Leo:
  slabe argumente…

  Răspunde
 5. smokes spune:

  @Leo:
  +1 iOS e foarte user-friendly..deaceea nu e pentru ‘geeks’ sau IT guys etc…
  e mai mult pentru oamenii care nu au folosit in viata lor pc-uri sau mobile..

  e foarte simplu deaceea e usor pentru ei de folosit..

  dar android e mai mult pentru ‘userii avansatzi’ mai multe posibilitati, mai multe chestii minore.. live wallpapers.. widgets pe ecran.. etc

  deaceea si la performanta cam nu se compara cu iOS.. asta doar la moment..

  acum incep sa se faca foarte bune, cu dual-core, plus dupa cum ati vazut la google I/O ei o sa acorde ft mult timp la android..

  e interesant acum cu Playbook, WebOS sau Windows Phone 7 daca o sa se mai mentina in viata sau nu =)))

  toate sunt bune, dar daca n-au aplicatii sunt useless..

  iOS are 350k
  android 150k
  restul sub 10k..

  Răspunde
 6. @smokes: dacă consider că live wallpaper e pentru IT guys ap tu rupi :) )))

  Răspunde
 7. ca sa imi expun altfel parerea:
  dintre doua masini, la prima vedere o vrei pe cea care arata mai frumos, fara sa te gandesti in prima instanta ce are sub capota. La fel merg lucrurile si aici: Apple vrea toata piata – fac “nice&shiny” pentru cei care nu prea le au cu “ce e sub capota” si ofera documentatii, suport si performante pentru developeri (si celor care se mai pricep un pic in domeniul IT).
  Ceea ce tine de IDE-ul de dezvoltare de la Mac si zici ca e free: faina faza…hmmm dar stai sa ma gandesc, IDE-ul de la Mac (XCode) ruleaza doar pe platforma Mac… ce tare, in loc sa dau cca. 100$ la Microsoft pentru Windows, si ink vreo 1000$ pentru IDE-ul de la Microsoft (ambele portabile pe orice arhitectura IBM) dau cca. 2000$ pentru un Mac, unde OS-ul si IDE-ul vine free.
  Da stiu, nu am inclus acolo si pretul pentru calculator, care o sa spuneti ca de cca. 2000$ te faci si cu calculator, si cu OS free, si cu IDE free. Dar intrebati-va cine si-ar mai putea permite un Mac unde pe langa 2000$ pentru calculator trebuie sa mai dai inca cca. 300$ pentru OS (comparand preturile petru produsele Mac, 300$ ink e potrivit), si inca vreo 1000$-1500$ pentru IDE.

  Eu nu vreau sa spun “Apple sucks” sau ceva de genu. Daca si nu imi place ceva la Apple -> Steve Jobs, in rest nu am nica cu ei. Caut si apreciez din toate partile: avantajele oferite, dar si neajunsurile si bug-urile care insotesc diferitele platforme. Daca maine ies afara cu tipete de genu “Apple sucks” nie nici Microsoft, nici Google , cu atat mai mult Apple, nu o sa imi dea macar vreun cent. Nu de alta, poate ma vedeti intro zi si pe mine cu vreun produs Apple si o sa mi se intoarca toate replicile.

  Răspunde
 8. @Leo: Ca să nu iau cele mai tari versiuni am luat Professional, deci:
  Windows 7 Professional – 300$
  Microsoft Visual Studio – 1200$
  In total = 1500$ doar pe soft.
  La asta mai ai nevoie și de apărătură, un laptop cu un i7 care se ridică lejer peste 1000$. Deci soft+hard = 2500$ pentru configurație microsoft. Un macbook mediu îmi iau la 2000$ lejer cu mediu de dezvoltare și restu.
  Cum adică Visual Studio merge pe orice arhitectură IBM? nu am auzit așa ceva.. ce are arhitectura cu OS? îți merge VS pe linux? dacă reușești ești tare :) .
  Ceea ce privește documentarea pentru developeri. Uite un pic peste ea, apoi fă concluzii.
  Apropo, nu se compară performața OSX cu Windows. Așă că taman aici vine vorba și de sub capotă. Are rost să bagi la o mașină un motor cu capacitatea de 6L pentru o mașină de servici cu care nu faci nimic decît să mergi la servici? Nare rost. Așa și hardware-ul la produse. Nare rost să bagi procesoare i7 la device-uri mobile dacă ele merg perfect și fără faze cu puterea care o au. cheers.

  Răspunde
 9. smokes spune:

  @Grigore dacă ești student poți avea microsoft visual studio gratis :D
  știu că trebuie să dai acolo o cerere și să vb cu profu de la univer si ăia de la M$ poate să-ți deie o copie gratis la toate soft-urile lor pentru development..
  la mine în Italia merge așa)) în MD nuștiu dacă e posibil, dar se găsesc ele pe crack-uite)

  apropo de preț – mai bine îți iai vreo 4 PC-uri decît un mac cu prețurile lor astronomice..

  cu toate că mi-aș lua un macbook, că laptop-urile non-apple sug la batereie.. la macbook acolo am înțeles că vreo 8 ore țin psc.

  Răspunde
 10. @smokes: 1 la mână, mă cheamă Sergiu.
  2 Avem și noi soft de la MSDN gatis. Cu el nu poți dezvolta pentru producție, doar pentru tine și facultate.
  Decât să iei 4PC-uri la care merge doar NFS 1. mai bine un MAC.
  Dece oare baterie suge? de aceea că win suge. aici e vorba de OS. La macbookuri bateria e mică și cu 6 celule. nu ca la altele cu 9 sau 12. care nici alea nu ajung la 8-10 ore.

  Răspunde
 11. smokes spune:

  @Grigore, nu vb de MSDN.. ci de Microsoft DreamSpark.. check it out

  care nsf1.. (vb de PC nu laptop) ele costă dohuia în comparație cu PC-urile windows..

  cu 500$ îți iai acum unul cu 4gb ram și 4core.. etc
  la mac costă de 5x mai mult.. să-ți iai Mac tre să fii pălit la cap binișor..

  macbook merită though.. batereia și design-ul rupe.

  Răspunde
 12. @smokes: we, Surdule. contează dacă MSDN sau DreamSpark? Te dai prea mare și pe deșteptu, ia seama să nu dai cu capu în stîlp. cheers.

  Răspunde
 13. smokes spune:

  lol chill-out dude ~_~

  *conteaza daca esti developer pe windows$

  Răspunde
 14. Salut,

  După cum ştii în curînd are loc cea mai mare conferinţă ICT din Moldova. Moldova ICT Summit 2011. Organizatorii au decis să ofere acces liber la toate conferinţele pentru 5 bloggeri. Pentru a putea fi unul din cei 5 bloggeri acreditaţi te invităm să participi la un concurs simplu. Scrii despre IT şi despre conferinţă şi primeşti acces la eveniment şi posibilitatea de a cîştiga 5 instruiri în valoare de sute de euro fiecare.

  Sper să-ţi prindă bine această informaţie.

  Detalii pe site-ul evenimentului la categoria Media – Bloggeri. Cine ştie google are patru ochi :)

  Răspunde

Lasă un răspuns